17 mars, 2020 stockholms skärgård

Stockholms skärgård

Tycker du om att befinna dig nära djur och natur? Om du bor i Stockholm är det en enkel sak, det är bara att ta dig till Strömkajen vid Kungsträdgården och hoppa på en båt som tar dig ut till Stockholms skärgård. Stockholms skärgård brukar prisas för sin vackra natur där många författare och konstnärer har valt att gestalta sina verk, bland annat Astrid Lindgren som lät sin populära serie Saltkråkan äga rum just i skärgården. Vill du också få en naturupplevelse är Stockholm ett bra val att antingen bo i eller besöka.

Stockholms skärgård och öarna

Stockholms skärgård har flera tusentals öar, närmare bestämt över 24 000 som täcker ett större område från Arholma i norra delen till Nynäshamn i söder. Det finns ingen formell avgränsning på vad som tillhör skärgården, därför är den lite svår att ringa in, men en sak kan man men säkerhet säga – den är stor. Många av de större öarna är bebodda året om men flera hundra av de mindre har bara sommarbesökare eller tillfälliga gäster eftersom klimatet kan bli väldigt hårt under de kallare årstiderna.

En pärla i Stockholms skärgård är Vaxholm. Det går att ta sig med båt till Vaxholm med någon av skärgårdsbåtarna från Strömkajen i Stockholm, eller så kan man välja att köra bil dit. Från Vaxholm utgår flera segeltävlingar och andra evenemang och man har ofta någon anledning att åka hit om man tillbringar mycket tid i skärgården. I Vaxholm ligger även det berömda Kastellet som byggdes på 1500-talet för att kunna försvara Sverige om det skulle bli krig vid oroligheter.

Stockholms skärgård är som vackrast på sommaren, och när solen väl kikar fram är vi många som vill passa på att ägna oss åt utomhusaktiviteter. Tyvärr kan vädergudarna inte alltid le åt oss varför det är bra att ha en backup-plan för regniga dagar. Varför inte prova på spännande mobilfreespins.nu? Med lite tur, kan du få ett rejält tillskott i kassan!

Segla runt i skärgården

Stockholms skärgård upplevs bäst med båtVill du uppleva Stockholms skärgård på egen hand kan du segla runt öarna. Det är egentligen det mest optimala sättet att ta sig fram och eftersom du faktiskt befinner dig mitt i skärgården så det är bara att sticka ned handen vid relingen för att känna temperaturen i vattnet. På flera ställen kan man även som ovan seglare få hyra in sig att åka med en van skeppare runtom i skärgården, eller så kan du försöka lära känna någon som har en båt och seglarvana.

I Stockholms skärgård seglar många privatpersoner som har sina egna segelbåtar eller motorbåtar. Det kan vara lite knepigt att få tag i en båtplats men om man söker sig lite längre utåt och är flexibel så kan det gå rätt fort. Skärgården har alltid varit väldigt trafikerad, för länge sedan var det vanligt att Stockholmarna åt den största delen av sin föda genom vattnet i form av olika fiskar. Numera består trafiken mest av handelsbåtar och privatpersoner som åker runt för nöjes skull.

Bland kobbar och skär

Har du hört Evert Taube sjunga om gassande sol och gröna ängar eller läst Astrid Lindgrens berättelse om barnen på Saltkråkan? Det är klart att Stockholms skärgård lockar när man får ta del av fantastiska skildringar som man själv skulle vilja uppleva. Segla runt i skärgården med en skeppare eller vän, eller lär dig själv att segla på en seglarkurs. Du kan även ta en resa på en stor skärgårdsbåt för att uppleva utsikten och naturen från däck, det gör både stockholmare och turister.