16 juli, 2020 tårta utan socker är gott

Olika tårtor för den hälsomedvetne

Finns det verkligen tårtor som hälsomedvetna kan äta? Det gör det, men det innehåller ganska annorlunda ingredienser än vad som används i våra traditionella bakverk. En del efterfrågar bakverk som innehåller mindre socker, andra utan några mjölkprodukter och sedan finns det en del som vill ha helt veganska tårtor. Det är nästan lättare att inte utgå från vanliga recept, utan istället leta efter recept som är skapade direkt för den hälsomedvetna. Nötbaserade bottnar, fruktbaserade fyllningar och olika bär som dekoration är några vanliga byggdelar för förvånande goda och hälsosamma bakverk. Därmed inte sagt att man inte ibland kan unna sig en vanlig tårta eller ett glas vin ibland.

Tårtor utan socker

Det är sockret som de flesta vill ha bort när det tänker på hälsosamma tårtor. Det finns ganska många naturliga alternativ för dig som gärna avstår raffinerat vitt socker. Du kan exempelvis baka med honung eller lönnsirap. Om du vill ha lägre glykemiskt index än så kan du använda dig av agavesirap eller kokossocker. Kokossocker har en trevlig kolasmak som passar bra i många kakor. Andra ingredienser som används för sötning och som har ännu lägre GI-värde är stevia och xylitol.

Det du ska tänka på när du bakar med andra sötningsmedel än socker är att de kan uppföra sig lite annorlunda. En del, exempelvis xylitol, gör bakverket lite torrt och kräver extra vätska. Det gäller att experimentera sig fram för att se hur mycket som ska användas för att ett recept ska lyckas. En del tårtor går att tillverka med bara frukt och bär som det enda sötningsmedlet. Det är ofta torkad frukt som används, men det går även att använda färsk frukt eller osötad sylt från olika bär.

Recept på hälsosam vegantårta

För att tillverka tårtor som är goda och dessutom nyttiga kan du använda dig av olika nötter och dadlar för att göra en tårtbotten. Valnötter är ett av de bästa alternativen. Du tar helt enkelt en handfull nötter och mixar ihop med en handfull urkärnade dadlar. Smaksätt med lite vanilj. Använd en matmixer och börja med att mixa nötterna tills de är som smulor. Tillsätt sedan dadlarna och mixa ihop till en boll. När blandningen är klar kan du kavla ut den och använda den som en tårtbotten. Du vill ha två rundlar så dela blandningen innan du kavlar.

Som fyllning använder du dig av mogen avokado, kakaopulver, agavesirap eller honung, vaniljpulver och lite kokosolja. Du mixar helt enkelt ihop allt i din mixer tills du får en krämig och fin blandning som påminner om chokladmousse. För att smaksätta blandningen kan du, förutom vaniljpulver, använda kokosflingor, mandelessens, havssalt eller pepparmintolja. För tårtor som ska räcka till ungefär 8 bitar krävs det ungefär fyra normalstora avokado. Du brer helt enkelt på en tredjedel på din tårtbotten, sedan lägger du på den andra delen av tårtbotten. Resten av blandningen stryker du i ett jämnt lager utanpå tårtan.

Dekorera en tårta

Tårtbotten, fyllning och sedan en fin dekoration. Det är vad som krävs för lyckade tårtor. När du ska dekorera en hälsosam tårta, använd dig gärna av färska bär och uppskurna frukter. Varför inte arrangera dem i ett mönster, en snirklig spiral eller i rutor? Det är alltid fint att dekorera tårtan med ätbara blommor, vilket även förstärker intrycket av att bakverket är hälsosamt. En vacker tårta smakar så mycket bättre, så låt din fantasi flöda när det kommer till dekorationen.

Fira storvinsten med en hemlagad tårta

Att vinna en stor summa pengar kan verkligen vara en glädjefylld händelse. Det är en milstolpe i livet som förtjänar att firas på ett minnesvärt sätt. Som en person som älskar att baka och skapa läckerheter skulle jag definitivt välja att fira min storvinst genom att baka en speciell tårta och bjuda in mina nära och kära att dela glädjen med mig.