6 april, 2020 båtar är trevliga

Båtar

Det är få tillfällen som går att jämföra med den efterlängtade stunden när man precis har sjösatt sin båt och ska ge sig ut på den första turen för året. I Sverige har vi lyxen att ha tillgång till två vackra skärgårdar – en i Stockholm och en i Göteborg. Nära dessa två stora städer finns massor av öar och skär som är värda både ett och två besök under de varma månaderna. De flesta som tycker om båtar har ganska bra koll på utbudet, men är man ny på området kan det vara svårt att veta vad som egentligen är skillnaderna mellan de olika typerna.

Att köpa en båt kostar en hel del pengar, vilket kan påverka privatekonomin. Att ta ett båtlån är en lösning många använder sig av. En billigare lösning kan vara att öka på huslånet om där finns utrymme för det. Ytterligare en möjlighet är att samla lånen om man har flera smålån. På så sätt kan man ofta få ner både räntan och avgifterna samt minska amorteringen varje månad. Att se över olika lånemöjligheter kan göra att man får ner kostnaden för båtköpet och kanske man även har råd med en lite större eller lyxigare båt på det viset.

Båtar för alla

Vissa tror att man måste vara en speciell typ av människa för att uppskatta båtar, eller andra motordrivna fordon för den delen, men så är inte fallet. Det gäller helt enkelt att hitta den variant som passar ens egna förutsättningar bäst, då kan nämligen alla bli båtmänniskor. Har man en gång fått full vind i seglen på en segelbåt eller rusat igång motorn på en motorbåt är man nog bekant med den härligt pirrande känsla som uppstår i kroppen. Det är något alldeles särskilt att glida över ett hav eller sjö i hög hastighet medan saltvattnet stänker runt båten. Precis som med bilar finns det en del regler man ska förhålla sig till när man kör med båtar, eftersom trafiken går att likna med den som sker på land.

Det finns helt klart båtar för alla, så frågan är vad just du föredrar. Om du mestadels vill åka för nöjes skull kan en segelbåt vara ett bra alternativ. En segelbåt glider ljudlöst genom vattenmassorna när den färdas enbart med vindens kraft, men det brukar alltid finnas en liten styrmotor som man kan få extra hjälp av. Med en segelbåt kan det vara svårt att planera färden eftersom vädret avgör utgången, men å andra sidan är det härligt att följa väder och vind, såsom människorna gjorde förr. Motorbåtar låter desto högre men de är bra på att ta en dit man vill på utsatt tid. Detta är ett smart val om man använder båten mer som ett praktiskt färdmedel.

Mode med fritidsbåt

Vissa båtar benämns som fritidsbåtar och det begreppet är inte alltid helt enkelt att förstå. Fritidsbåt brukar användas som beteckning på en båt som ägs av en privatperson i syfte att till exempel göra trevliga utflykter i egen regi. Den kan nästan ses som en extra bostad eller lite grann som ett fritidshus, vilket alltså är en plats för rekreation, vila och nöje. De officiella reglerna för fritidsbåtar är att båten ifråga måste vara mindre än tolv meter i längd och den får max vara fyra meter i bredd. Ibland pratar man om utrustningen ombord, alltså huruvida det finns en kokvrå, toalett och dusch och andra förnödenheter, men det är sekundärt efter att man har mätt båten.

Båtar har nästan alltid använts i Sverige. De har nyttjats av fiskare på Västkusten och även agerat sommarnöje för människor som vanligtvis bor i en större stad. Att åka på båtsemester har varit vanligt sedan 50-talet när industrisemestern kom med sina fem veckors ledighet som möjliggjorde längre resor. Det var under samma period som svenskarna började åka på husvagnssemester. Kort sagt ville många människor uppleva en paus från det vanliga livet och då var båtar och husvagnar ett bra alternativ, eftersom man både kunde bo och färdas i dessa fordon. Idag är fritidsbåtar populära av ungefär samma anledning. Många tycker om att åka på båtsemester runtom i Stockholms gröna skärgård eller bland Göteborgs kala klippor. Om man har tillgång till en båt som är helt inredd kan det vara både roligt och bekvämt.

Till havs med båten

Båtar är ett stort fritidsintresse för många människor. Det är ett stort åtagande att köpa en båt eftersom den ofrånkomligen kräver ganska mycket underhåll. En båt är inte byggd på samma sätt som ett bostadshus, även om det ofta går att bo i den. Båtar är utsatta för väder och vind på ett mycket mer påtagligt sätt, både när båten ligger på land som när den är sjösatt. De flesta segelbåtar behöver tas upp för vintervila under de kalla säsongerna här i Sverige, för att inte riskera att skadas eller till och med sjunka.

Om din båt behöver tas upp eller kan ligga kvar i vattnet beror på vilket material som båten är byggd av. De flesta segelbåtar är byggda i aluminium eller annat lättviktigt material för att vara så lätta som möjligt, vilket gör att de får högre fart när seglen får full vind. Motordrivna båtar kan vara byggda i samma slags material men det är vanligare att de är gjorda i plåt.